Skip to main content
Zelf drogen - hoe maak je gedroogde mango-s

Zelf drogen: hoe maak je gedroogde mango’s voor eigen gebruik

Fruit drogen is een gemakkelijke en effectieve manier om het te bewaren voor later gebruik. Gedroogd fruit is een handig en voedzaam tussendoortje dat het hele jaar door genoten kan worden. Mangoes zijn een bijzonder lekker fruit dat gedroogd kan worden om hun zoete, tropische smaak te genieten. In dit artikel leiden we je door het proces van het drogen van mango’s voor eigen gebruik, waaronder waar je op moet letten bij het selecteren van je mango’s, het droogproces zelf en tips voor opslag.

De juiste mango’s kiezen
De eerste stap bij het drogen van je eigen mango’s is het kiezen van de juiste vrucht. Zoek naar rijpe, maar niet overrijpe, mango’s. Overrijpe vruchten drogen niet goed en kunnen tijdens het droogproces bederven. Kies mango’s die vrij zijn van oneffenheden en sneetjes, omdat deze ook bederf kunnen veroorzaken. De variëteit van mango die je kiest, zal ook invloed hebben op de smaak en structuur van je gedroogde fruit. Sommige variëteiten van mango hebben een zoetere smaak en zachter structuur, terwijl andere tart zijn en steviger.

Voorbereiden van de mango’s
Zodra je je mango’s hebt gekozen, moet je ze voorbereiden voor het drogen. Was het fruit in koud water om vuil of rommel te verwijderen. Snijd vervolgens de mango’s in dunne plakjes van ongeveer 5 mm dik. Dit maakt het gemakkelijker om het fruit gelijkmatig te drogen. Als je wilt, kun je de mango’s ook schillen voordat je ze snijdt.

Drogen van de mango’s
Er zijn verschillende methoden die je kunt gebruiken om mango’s te drogen. De meest voorkomende methode is het gebruik van een dehydrator. Dit is een apparaat dat gebruikmaakt van warmte en luchtstroom om het fruit te drogen. Als je geen dehydrator hebt, kun je de mango’s ook drogen in een oven of in de zon.

Drogen van de mango’s in de oven
Er zijn verschillende methoden die je kunt gebruiken om mango’s te drogen, een daarvan is het gebruik van een oven. Dit is een gemakkelijke manier om mango’s te drogen als je geen dehydrator hebt.
• Verwarm de oven voor op een lage temperatuur tussen de 55-60 graden Celsius.
• Leg de plakjes mango op een bakplaat bedekt met bakpapier.
• Zorg ervoor dat de plakjes niet op elkaar liggen zodat de lucht goed kan circuleren.
• Plaats de bakplaat in de oven en laat de mango’s 6-12 uur drogen. Het is belangrijk om de mango’s regelmatig te controleren en te keren zodat ze gelijkmatig drogen.
• Het is aanbevolen om een thermometer in de oven te plaatsen om de temperatuur nauwkeurig te kunnen meten.
• Let op dat de mango’s niet te hard worden, want dan verliest het zijn smaak.
• Haal de bakplaat uit de oven en laat de mango’s afkoelen.
Door de mango’s te drogen in de oven, kun je genieten van de smaak van rijpe mango’s het hele jaar door. Het is een eenvoudige en gemakkelijke manier om gedroogde mango’s te maken voor eigen gebruik, zonder de noodzaak van een dehydrator.

Drogen van de mango’s in de zon
Een andere methode om mango’s te drogen is door ze in de zon te drogen. Dit is een traditionele methode die vaak wordt gebruikt in warme, droge klimaten.
• Kies rijpe, maar niet overrijpe, mango’s.
• Was de mango’s in koud water en snijd ze in dunne plakjes van ongeveer 5 mm dik.
• Leg de plakjes mango op een rooster of een bakplaat bedekt met gaas of bakpapier.
• Zorg ervoor dat de plakjes niet op elkaar liggen zodat de lucht goed kan circuleren.
• Plaats de bakplaat of het rooster in de volle zon en laat de mango’s drogen. Dit kan 1-3 dagen duren afhankelijk van de weersomstandigheden.
• Draai de plakjes om halfweg, zodat ze gelijkmatig drogen.
• Controleer regelmatig of de mango’s droog genoeg zijn, ze moeten knapperig zijn.
• Haal de bakplaat of het rooster uit de zon en laat de mango’s afkoelen.
Drogen van de mango’s in de zon is een traditionele methode die in warme, droge klimaten wordt gebruikt. Het is belangrijk om goed op te letten dat de plakjes niet te lang in de zon liggen, omdat ze anders kunnen bederven. Gedroogde mango’s die in de zon zijn gedroogd, hebben vaak een rijkere smaak en aroma dan de mango’s die in de oven of dehydrator zijn gedroogd.

Zodra de mango’s gedroogd zijn, moeten ze op de juiste manier opgeslagen worden om hun kwaliteit te behouden. Gedroogde mango’s moeten worden opgeslagen in een luchtdichte container, zoals een glazen pot of plastic zak. Je kunt de gedroogde mango’s ook vacuüm verpakken voor een langere houdbaarheid. Bewaar de container op een koele, droge plek, uit direct zonlicht. Gedroogde mango’s kunnen enkele maanden goed blijven als ze op de juiste manier opgeslagen worden.

Het zelf drogen van mango’s is een eenvoudige en bevredigende manier om deze heerlijke vrucht te bewaren. Door deze eenvoudige stappen te volgen, kun je het hele jaar door genieten van de smaak van rijpe mango’s. Met de juiste voorbereiding en opslag zullen je gedroogde mango’s hun natuurlijke smaak behouden en zijn ze een perfecte snack voor onderweg of thuis. Probeer het zelf.

Als je niet de tijd of de energie hebt om zelf mango’s te drogen, dan is het kiezen voor gedroogde mango’s van Papi Simon de beste optie. Onze gedroogde mango‘s zijn 100% natuurlijk, zonder enige toevoegingen of conserveringsmiddelen. De smaak van deze gedroogde mango’s is super lekker, een perfect tussendoortje voor onderweg of gewoon thuis. Bestel nu en geniet van de pure smaak van de natuur met Papi Simon’s gedroogde mango’s.